-->

duminică, 17 iulie 2011

GLOBAL Personality

         Cu siguranta va intrebati ce am vrut sa spun de fapt prin titlul acestei postari. Ei bine, desi este o sintagma inventata de mine sau poate nu, chiar nu am verificat, "personalitatea globala" sau "internationala" vrea de fapt sa insemne un caracter complex, o personalitate deschisa si receptiva la noutati, care insumeaza toate trasaturile celorlalte la un loc astfel incat sa se potriveasca, nici decum sa se autoanihileze, o personalitate care incearca sa asimileze cat mai multe informatii pozitive din fiecare colt al acestei lumi, creindu-si un stil original, propriu, sofisticat si ain acelasi timp foarte simplu de abordare si o viziune larg extinsa.

          Stiu ca este un concept inventat de mine, insa mi se pare un lucru extraordinar(vorbind pe intelesul tuturor) sa reusesti sa te detasezi de limite si de restrictii, de constrangerile de toate tipurile, tarii in care traiesti(cu limita legii si a bunului simt) si sa incerci sa te dezvolti multilateral, asimiland valori unanim acceptate pe plan international si sa iei din fiecare coltisor din lumea aceasta un lucru bun, o idee de valoare, un stil sau un concept si astfel acumulate sa rezulte o personalitate dezvoltata din toate punctele de vedere.         Global Personality insumeaza o viziune larga despre lume si viata, o credinta a sufletului si o iubire pentru frumos, viata, lumina,iubire, familie si tot ce inseama valori personale de neclintit. Inseamna sa te detasezi de prbleme gandindu-te ca undeva in lumea asta exista cineva care o duce mai rau ca tine, sa te bucuri pentru bucuria altcuiva, chiar daca nu-l cunosti si sta la mii de km departare, sa inveti din povestile celorlalti, sa te inspire vietile oamenilor ca tine  chioar daca provin din culturi si medii diferite, sa reusesti sa porti cu stil o tunica greceasca cu o pereche de jeansi englezesti si siste sandale romane si o bratata din pietre de Murano, sa gatesti dimineata si toast dar si pui cu caramel si bambus sau crepé suzette......
Sa fii constient cat de mica e lumea si sa ti se para ca toti sunt o famile. O famile mare si plina de copii....
Sa fii constient cat de mica e lumea si sa iti petreci toata viata calatorind. Si tot sa nu apuci sa vezi tot. Pana la urma sunt locurile tale pe care pe care trebuie sa le vizitezi. Ai uitat? Lumea e mica! nu-ti fie teama sa calatoresti 6000 km...Sufletul tau are nevoie de casa..si personalitatea ta la fel.
Iata cateva motive pentru care e benefica adopatea acestei atitudini:

1. Libertatea de a calatori.Mai tineti minte vremurile cand stateam 6 ore in vama pentru a merge in vacanta in Grecia? Au vreun rost vamile? Evident ca nu! Granitele sunt doar linii imaginare trasate pe harta, singurul lor scop este sa-i desparta pe oameni si sa imbogateasca cativa smecheri.
2. Comunicatii mondiale.Cu un secol in urma, o scrisoare ajungea in Statele Unite in mai bine de-o luna. Azi, iei telefonul in mana si suni. Comunicarea e instantanee. Terra e doar un sat mare in care putem vorbi oricand cu oricine.
3. Joburi in strainatate. Acum poti lucra aproape oriunde in Europa si in multe alte locuri din lume. Piata muncii se liberalizeaza peste tot. Talentul tau nu mai este limitat de spatiul national, poti alege sa lucrezi acolo unde valoarea iti este apreciata cel mai bine.
4. Afaceri in orice tara. Sa importi sau sa exporti produse si servicii e acum mai simplu ca oricand. Mijloacele de transport sunt extrem de rapide. Costul deplasarii a scazut enorm. Poti ajunge oriunde in lume in mai putin de 24 de ore. Colaborarea dintre firmele din intreaga lume intr-un mediu tot mai prietenos aduce eficienta maxima si pe termen lung bunastare pentru toti.

5. Totul e mai ieftin.
 Produsele si serviciile pe care le cumperi azi sunt facute in locul cu cea mai ieftina si calificata forta de munca si cu accesul cel mai usor la resurse. Astfel, pretul lor este mult mai mic decat intr-o economie inchisa.
6. Oportunitati nelimitate. Nu mai esti ingradit de spatiul tarii tale. Poti colabora cu orice cetatean al globului in orice domeniu. Ideile circula libere si viteza evolutiei societatii e tot mai rapida.
7. Prosperitate generala. Transformarea intregului mapamond intr-o piata comuna cu reguli unice va duce in final la eliminarea saraciei si la progresul social generalizat; politicienii populisti nu vor reusi sa opreasca acest proces, oricat ar incerca.

8. Multiculturalism si diversitate.
 Amestecul popoarelor, oamenii din rase, religii si state diferite care lucreaza impreuna, turistii care calatoresc in cele mai ascunse colturi ale lumii, casatoriile mixte, migratia masiva, marile metropole cosmopolite, toate acestea accentueaza coeziunea sociala la scara globala si fac sa dispara vechile prejudecati si intolerante.
9. Nu mai exista razboaie. Razboiul pe scara larga e aproape imposibil azi, pentru ca toate tarile sunt interconectate si nimeni nu castiga intr-un conflict; vor exista revolte locale, lupte intre entitati de mici dimenisuni si atacuri teroriste, dar razboaiele clasice sunt de domeniul istoriei. Accesul liber la informatie duce la cresterea pacifismului iar interventiile militare ale marilor puteri sunt tot mai greu de justificat in fata comunitatii internationale si a propriilor cetateni.
10. Democratie si libertate. Deschiderea totala duce la raspandirea ideilor, iar intr-un mediu cu putine bariere libertatea va invinge. Exista si azi state nedemocratice si lideri autoritari care manipuleaza populatia, darle este tot mai greu s-o faca, iar in final democratia participativa va invinge si drepturile individuale vor trebui respectate peste tot.

11. Globalizarea e naturala si normala.
 A te opune globalizarii azi e similar cu lupta impotriva industrializarii pe care o duceau unii in secolul 19; e absurd, fenomenul e firesc si nu poate fi oprit, poti sa profiti de avantajele care ti le ofera sau poti alege sa traiesti in trecut si sa refuzi realitatea.
12. Pamantul e casa noastra draga. Libertatea adevarata si progresul umanitatii se pot desfasura numai pe o planeta unita, fara linii artificiale de demarcatie, fara dictaturi si demagogi, fara natiuni si religii.

Mai Mult >>